Každý specifický kmen živých bakterií potřebuje různé zdroje živin, které podporují jeho růst. V průběhu výroby, ve fázi fermentace a ve fázi použití kryoprotektantů (ochranná vrstva, která chrání živé kultury v průběhu sušení mrazem a která zvyšuje jejich stabilitu), se používá kravské mléko a sója (ačkoliv produkt během procesu prochází několika fázemi filtrace). Když jsme testovali finální produkt Bio-Kult 14, detekovali jsme malá, stopová množství mléčných proteinů, kaseinu a beta lakto-globulinu.
Mezi jednotlivými šaržemi mohou být rozdíly, ale jako příklad uvádíme výsledky posledního měření. Množství kaseinu v kapslí Bio-Kultu 14 bylo zhruba stejné jako v 0,028 ml polotučného mléka (což je méně než 1/100 kávové lžičky) a množství beta-laktoglobulinu bylo dokonce ještě menší. Proto nedoporučujeme Bio-Kult těm, kdo trpí silnou alergií na mléčnou bílkovinu, ale je velmi nepravděpodobné, že by ostatním lidem mohl tento výrobek způsobit nějaké problémy. V hotovém výrobku Bio-Kult bylo rovněž detekováno velmi malé množství laktózy. Opět jako příklad uvádíme výsledky posledního testováni výrobku Bio-Kult 14, kdy množství laktózy v jedné kapsli bylo zhruba stejné jako v 0,05 ml polotučného mléka (což je méně než 1/100 kávové lžičky). To je mnohem méně, než je množství, které by mohlo mít vliv na lidi s laktózovou intolerancí (vědecké studie a Evropská agentura po bezpečnost potravin uvádí, že většina lidí se špatným trávením laktózy bez problému toleruje až 12 g laktózy v jedné dávce, a dokonce i větší dávky, pokud jsou konzumovány postupně během dne).
Testy také prokázaly, že mnoho naších probiotických kmenů produkuje laktázu, enzym, který chybí lidem s laktózovou intolerancí a který štěpí laktózu (mléčný cukr). Naše výrobku jsou proto vhodné pro lidi s laktózovou intolerancí. Co se týká sóji, výsledky laboratorních vyšetření byly pod limitem detekovatelnosti. Ve výrobě se používají výhradně non-GMO suroviny.